Οι περιπέτειες των μικρών εξερευνητών Χιούι, Λιούι και Ντιούι στην Κίνα
Η αρχή έγινε με την άφιξη του Pierre στις 23 Δεκεμβρίου στη Σαγκάη, ήδη σε κατάσταση ημιασθένειας. Οι πρώτες τέσσερις μέρες που περάσαμε στη Hangzhou δεν έχουν να επιδείξουν κάτι άξιο αναφοράς, εκτός από το Χριστουγεννιάτικό μας δείπνο, για το οποίο έχω ήδη γράψει και την επίσκεψή μας στο νοσοκομείο. Εγώ ταλαιπωριόμουν από ένα πολύ επίμονο βήχα ήδη από την επίσκεψη στη Suzhou και ο Pierre είχε τα μαύρα του τα χάλια. Αυτή τη φορά, όμως, μετά την περιπέτεια στο κινεζικό «καλύτερο» δημόσιο νοσοκομείο της επαρχίας, που ήδη ξέρετε δεν την ξαναπάτησα. Πήρα τηλέφωνο στην ασφάλεια και με πολύ τουπέ τους δήλωσα ότι είμαι άρρωστη και θέλω να μου κλείσουν ραντεβού σε αγγλόφωνο νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Έτσι κι έγινε (τελικά όλα είναι θέμα στυλ και επιμονής) και την επόμενη μέρα πήγαμε με τον Pierre σε ένα νοσοκομείο, όπου όλα ήταν στην τρίχα και μας περίμεναν σε VIP δωμάτιο, μιλούσαν αγγλικά (όχι και άπταιστα, αλλά εντάξει μην είμαστε και πλεονέκτες) και μου έκαναν εξέταση αίματος της οποίας τα αποτελεσματα ήταν έτοιμα σε λιγότερο από 10 λεπτά παρακαλώ!!!Όσο σκέφτομαι το τί τράβηξα την προηγούμενη φορά, δεν το πιστεύω! Είδαμε, λοιπόν και ένα άλλο πρόσωπο της Κίνας, μόνο για τους εκλεκτούς βεβαίως. Με τα φάρμακά μας ανά χείρας φύγαμε από το νοσοκομείο, με τον Pierre για πρώτη φορά να βιώνει την πολυτέλεια του να ζεις στη χώρα του φτυσίματος, όπου ακόμα και προσεγμένες, καλοντυμένες κινεζούλες της καλής κοινωνίας φτύνουν σαν νταλικιέρηδες στο δρόμο και άρα κι αυτός ο ταλαίπωρος δε χρειαζόταν να προσέχει τους τύπους όταν έβηχε. Μέχρι το τέλος του ταξιδιού, όπου ο καθένας μας για δικούς του λόγους τα είχε λιγάκι μαζεμένα με τους Κινέζους πολύ χαιρόμασταν να τους φτύνουμε κι εμείς.
Το δείπνο μας στο ινδικό εστιατόριο την ημέρα των Χριστουγέννων συνοδεύτηκε όχι από κρασί αλλά από δυό αντιβιώσεις και ένα αντιβηχικό έκαστος.
Στις 28 Δεκεμβρίου μετακινηθήκαμε στη Σαγκάη, όπου συναντήσαμε τους άλλους δυο χαρωπούς ταξιδευτές. Το Σίμη και τον Άλεξ, άρτια αφιχθέντες από τη Θεσσαλονίκη μετά από καμιά 30αριά ώρες ταξίδι. Οι μεν Άλεξ και Pierre ταλαιπωρούνταν για μέρες από τα συμπτώματα του jet lang, o δε Σίμης χαμπάρι! Το πρώτο ευτράπελο της άφιξης των παιδιών στη Σαγκάη ήταν ότι η βαλίτσα του Άλεξ δεν άνοιγε με τίποτα γιατί είχε μπλοκάρει το σύστημα με τους κωδικούς. Αφού προσπαθούσαμε κανένα μισάωρο να την ανοίξουμε και ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε να βάζουμε έναν έναν τους κωδικούς από το μηδέν εώς το 9999 με βάρδιες, φωνάξαμε έναν κινέζο του ξενοδοχείου, ο οποίος ως άλλος πολυμήχανος Οδυσσέας άνοιξε τη βαλίτσα με το κατσαβίδι του μέσα σε ένα λεπτό!Να σημειωθεί ότι η βαλίτσα ήταν μάρκα και είχε αγοραστεί πριν χρόνια καμιά 300αριά ευρώ!Η πρώτη βόλτα μας στη Σαγκάη, έδωσε στα παιδιά μια γεύση της πόλης και κυρίως μας αποκάλυψε το πρόβλημα των επόμενων ημερών, το φαγητό! Πήγαμε σε ένα σχετικά καλό γιαπωνέζικο εστιατόριο, όπου ο Άλεξ παρατηρούσε πως τα στανταρ υγειινής δεν τηρούνται, το φαγητό δεν τους άρεσε και φυσικά το να φάνε με ξυλάκια ήταν από αστείο εώς αδύνατο. Εκείνη τη στιγμή εγκατέλειψα την ιδέα μου, να τους πάω στη Hangzhou στα μέρη που τρώμε εμείς κοντά στο σπίτι και τη δουλειά, για να νιώσουν την πραγματική Κίνα. Βέβαια, κι εμένα δε θα μου κακοέπεφτε λίγο δυτικό φαγητό για αλλαγή, αλλά από ότι αποδείχτηκε αργότερα αυτή η πολυτέλεια θα θύμιζε λίγο το «Πού ‘ντο πούντο το δαχτυλίδι....ψάχτο ψάχτο δε θα το βρεις!» Γιατί ναι μεν εμείς αποφασίσαμε να δίνουμε κάτι παραπάνω για να τρώμε δυτικό φαγητό, οι Κινέζοι όμως έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν πριν μάθουν ότι στην πίτσα δεν μπορούμε να βάζουμε γλυκά, λιπαρά και βρωμερά κινεζικά λουκάνικα, στη σαλάτα γλυκιά μαγιονέζα και άλλα τέτοια ωραία. Τα της Σαγκάης γενικώς τα ξέρετε και εξάλλου ο σκοπός αυτού του post δεν είναι μια τουριστική παρουσίαση.Οι λεφτάδες μετράνε την περιουσία τους. Ή μάλλον θα τους εκθέσω λέγοντας ότι μετράνε τα λεφτά του κοινού τους ταμείου:P Είχε πολύ πλάκα κάποια βράδια να κάνουμε σούμα τί χρωστάει ο ένας στον άλλο και να προσθαφαιρούμε ποσά της τάξης 0.1-3 ευρώ.
Ώρα επιθεώρησης στο Ιαπωνικό εστιατόριο από τον Άλεξ...Ρε παιδιά έχουμε κάνει ασφάλεια?!Τί καλύπτει ακριβώς;
Μεταφερόμαστε, λοιπόν στη Hangzhou πάνω στην ώρα για τον εορτασμό του ερχομού του «μικρού νέου έτους», όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι. Την τελευταία μέρα του 2007, είδα αυτό που θεωρώ πως άξιζε περισσότερο απ’ όλα τα αξιοθέατα στην Κίνα. Επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο βουδιστικό ναό της Hangzhou, ο οποίος είναι μεν τουριστικός αλλά και πολύ προσεγμένος. Σε ένα υπέροχο περιβάλλον, προφυλαγμένος από το θόρυβο και τη ρυμοτομία της πόλης, μας επιφύλλαξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Είχαμε την τύχη να συμπέσουμε με μια βουδιστική τελετή. Είδαμε και ακούσαμε τους μοναχούς να τραγουδούν και να προσεύχονται. Έβγαλα ένα video από τη λειτουργία για να καταλάβετε περίπου τί εννοώ, γιατί δυσκολεύομαι να περιγράψω κάτι παραπάνω. Μαμά, νομίζω πως θα ξετρελαινόσουν αν ήσουν εκεί. Άντε, ετοιμάσου να πάμε στο Θιβέτ καποια στιγμή!Ένας κύριος στη Hangzhou περιμένει στο δρόμο κρατώντας τα ψώνια της ημέρας. Πολύ συχνά βλέπουμε στην Κίνα να πωλούνται ζωντανά ζώα και σε πάνω από τα μισά σούπερ μάρκετ μπορεί κανείς να βρει ζωντανά κοτόπουλα, πάπιες, ψάρια, βατράχια, καβούρια κλπ. Πας δηλαδή μετά τη δουλειά παίρνεις τα βατράχια σου για το σπίτι και δεν έχεις να ανησυχείς μήπως σου χαλάσουν όπως το κρέας αν δεν τα μαγειρέψεις αύριο μεθαύριο. Τ α βάζεις σε μια λεκανίτσα με νερό και ένα διχτάκι και όποτε σου κάνει όρεξη τα σκοτώνεις (δεν έχω ιδέα που και πως, μάλλον στη μπανιέρα υποψιάζομαι) και τα έχεις φρεσκότατα στο τραπέζι σου!Πάρε, πάρε κόσμε!
Καλή Χρονιά με καλούς φίλους!
Αφού επικοινωνήσαμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, ήρθε η ώρα για πάρτυ!Το καινούργιο έτος με βρήκε νηστική (ελπίζω να μην πάνε έτσι όλες οι μέρες του 2008, για την ώρα πάντως...) αλλά πολύ χαρούμενη σε ένα μπαρ στη Hangzhou με πολλή tequila και τους φίλους μου από την Ελλάδα αλλά και από εδώ. Γνωρίσαμε διάφορους ξένους και ντόπιους, και είδαμε και κινέζους να γιορτάζουν με αλκοόλ(η μόνη φορά εδώ και 3 μήνες) και να γίνονται χάλια με λίγες μπύρες. Την επόμενη μέρα φύγαμε για Πεκίνο, αφού πρώτα μπήκαμε σε δυο ταξί (δυό άτομα ανά ταξί με τις βαλίτσες) τα οποία έκαναν κόντρα μεταξύ τους , για το ποιός θα φτάσει πρώτος!Και η δική μας οδηγός, γυναίκα σημειωτέον.Κινέζοι μεθυσμένοι. Κυκλοφορούν φήμες ότι δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αλκοόλ, όπως οι Δυτικοί κι έτσι μεθάνε πολύ εύκολα. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου συνηθισμένο για αυτούς να πίνουν. Πάντως ακόμη και σε αυτή την κατάσταση παρατηρείστε το άτομο(απροσδιορίστου φύλου) στον τοίχο, που μας παίρνει πρέφα ότι θα βγάλουμε φωτογραφία και προλαβαίνει να κάνει το σήμα της ειρήνης! Αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μου, αν και ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει γιατί όλοι μα όλοι οι Κινέζοι ποζάρουν έτσι.Η West Lake στη μικρή μου Hangzhou, που είδαμε μόνο επί τροχάδην λίγο πριν φύγουμε για Πεκίνο.
E όχι ρε συ....Βγάλε άλλη μίαΔυο κινεζοποιημένοι Έλληνες με τις πυτζαμούλες τους, έτοιμοι για ύπνο στο τρένο για Πεκίνο!
Για το Πεκίνο και τα αξιοθέατά του λέω να γράψω κάποια άλλη στιγμή με πιο σοβαρή διάθεση. Για την ώρα ρίξτε μια ματιά στο καλύτερο κινεζικό τρένο που υπάρχει και μας μετέφερε express στο Πεκίνο. Εγώ το απήλαυσα και ούτε κατάλαβα πώς πέρασαν οι 13 ώρες ταξιδιού. Βέβαια κάποιοι πιο περίεργοι στον ύπνο αλληλοενοχλούνταν με τα ροχαλητά τους, αλλά και μόνο το γεγονός ότι είχαμε δικό μας κουπέ είχε πολύ γέλιο. Το πρωινό ξύπνημα έγινε με απαλή κινεζική μουσική, εμείς ως γνήσιοι Έλληνες αργήσαμε να ετοιμαστούμε με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε καν να χρησιμοποιήσουμε τις τουαλέτες και...τσουπ!βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρωινό κρύο του Πεκίνου.
Μετά από γεναία παζάρια δικά μου με τους τύπους απ’έξω από το σταθμό που ήθελαν να μας πάρουν με το βανάκι τους βρεθήκαμε πρωινοί πρωινοί στο ξενοδοχείο.
Όταν ο “Μέγας” Αλέξανδρος συνάντησε το “Bruce Lee”
Εκεί είχαμε τη μεγάλη επαφή δυο μοντέρνων εκπροσώπων των αρχαιότερων πολιτισμών. Ο Αλέξανδρος (και εμείς φυσικά) συναντήσαμε την Κινέζα “Bruce Lee” (και τους άλλους υπαλλήλους) του μπαρ-εστιατορίου του ξενοδοχείου. Τί εννοώ?!Σε αυτό το εστιατόριο εκτυλίχθηκαν ορισμένες από τις πιο κορυφαίες στιγμές πολιτιστικής σύγκρουσης που είχα στην Κίνα. Και λέω σύγκρουση, γιατί ειδικά από εμένα μετά από 3 μήνες στην Κίνα τα περιθώρια υπομονής είχαν στενέψει και το μόνο που ήθελα ήταν ένα διάλειμμα δυτικής αντιμετώπισης στις διακοπές μου με τους φίλους μου, πριν γυρίσω πίσω στη «μικρή» μου Hangzhou. Έλα, όμως, που κάτι τέτοιο αποδείχτηκε αδύνατο ακόμα και σε ένα hostel που έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς.
Έτσι, πέρα από την αρχική απογοήτευση στις γεύσεις, όπου τα δυτικά φαγητά ήταν μαγειρεμένα με κινεζικά υλικά και τρόπο είχαμε και επεισόδια. Διότι μέσα στην τιμή του δωματίου δεν περιλαμβανόταν πρωινό, κι έτσι εμείς ως καλοφαγάδες που είμαστε και με την πρόφαση να έχουμε ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε το βαρύ χειμώνα του Πεκίνου, παραγγέλναμε πρωινό και σκάγαμε καμιά 250-300 γιουάν (ήτοι 25-30 ευρώ). Το σέρβις ήταν άθλιο, τα αγγλικά του προσωπικού ανύπαρκτα οι γεύσεις μετριότατες. Εμένα εν τω μεταξύ, η υπομονή μου, αντί να βελτιώνεται μετά από την επαφή μου με τους Κινέζους (τέρατα υπομονής), εξαντλούνταν. Μα ρε παιδιά, τί ζητάω; Να έρθει ένας σερβιτόρος χωρίς να τον φωνάξω τρεις φορές και να του πω “One milk tea please” και να καταλάβει. Αντί αυτού έπρεπε να επαναλαμβάνουμε τις παραγγελίες, να περιμένουμε 10-15 λεπτά για να μας φέρουν μια μαρμελάδα και το αποκορύφωμα ήταν τα λεφτά!Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά όποτε παραγγέλναμε κάτι ερχόταν μια «κοπέλα» η οποία με βάδισμα στρατιωτικό και βραχνή φωνή έπαιρνε το σοβαρό της ύφος και μας έλεγε “Could you pay now?”. Δηλαδή δεν υπήρχε περίπτωση να μας φέρουν οτιδήποτε αν δεν το είχαμε προπληρώσει. Και αυτό το πράγμα καταντούσε αηδία, κάθε φορά που ζητούσαμε ένα βουτυράκι να βγάζουμε εξαρχής το πορτοφόλι. Λες και φοβόταν ότι θα τους φάμε το βούτυρο και θα το σκάσουμε τρέχοντας, ενώ μέναμε στο ξενοδοχείο τους κανονικά! Το αποκορύφωμα ήταν όταν αφού ζητήσαμε καφέ και τσάι δε μας έφεραν (όπως πάντα) ζάχαρη. Και πάει ο Pierre και ζητάει (όπως πάντα) 2 πακετάκια ζάχαρη και του λέει αυτή “2 γιουάν please”. Τα αγγλικά τους εκεί εξαντλούνταν, σε ότι είχε σχέση με λεφτά! Δίνει απορημένος και ο Pierre τα λεφτά και επιστρέφει στο τραπέζι. Εεεεε....εκεί άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Τα παίρνω εγώ και πάω και της λέω «από πότε χρεώνουμε και τη ζάχαρη, κοπελιά;»....Ααααα, μου λέει ,είναι η νέα πολιτική του μαγαζίου. Ωραία, της λέω, πού το γράφει στον κατάλογό σας; Πού αναγράφεται ζάχαρη 1 γιουάν;Αυτή, εν τω μεταξύ είχε πάθει πλάκα που καθόμουν και το συζητούσα για 2 γιουάν όταν κάναμε τέτοιους λογαριασμούς, αλλά για μενα ήταν ηθικό το θέμα. Δεν μπορεί να μας φέρονται σαν εν δυνάμει κλέφτες και να μας κοροϊδεύουν και από πάνω. Τέλος πάντων, της τα είπα ένα χεράκι και έληξε εκεί το ζήτημα. Βέβαια, μετά από αυτό οι σερβιτόροι το σκεφτόταν ακόμη περισσότερο να έρθουν να μας πάρουν παραγγελία εκτός βέβαια από τον Bruce Lee, που συνέχιζε ακάθεκτη “Could you pay now?”.Εγώ να της λέω «We want one more croissant”, εκτός από αυτό που ζητήσαμε πριν για να τα πληρώσουμε όλα μαζί και αυτή εκεί μοτεράκι “Could you pay now?” ,“Could you pay now?”. Μόνο αυτό ήξερε να λέει η κοπέλα ,μόνο αυτό έλεγε. Η απόλυτη εξειδίκευση των εργαζομένων.
Γενικά, το Πεκίνο το απολαύσαμε αλλά εμένα τα νεύρα μου μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο ευερέθιστα. Ειδικά με τους πλανόδιους σε όλα τα τουριστικά μέρη, οι οποίοι μπορεί να γίνουν φοβερά φορτικοί και είναι άπειροι και παντού! Έχω, επίσης την εντύπωση ότι η κινεζική κυβέρνηση, στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού της χώρας οργανώνει σεμινάρια της αγγλικής για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Ο λόγος είναι ότι ΟΛΟΙ οι πλανόδιοι μικροπωλητές, χωρίς εξαίρεση ήξεραν ακριβώς τα ίδια αγγλικά, με ακριβώς τα ίδια λάθη και με ακριβώς την ίδια εξωτική προφορά. Τα must ήταν “Looka looka” (look, look), “Han Mei Han Mei” (handmade handmade), “Very good price”, “You like this? ”,και λοιπά.O Αλέξανδρος με μια ρωσική νότα στο στυλ του, πανέτοιμος να αντιμετωπίσει το ψύχος του Πεκίνου!
Τελικό συμπέρασμα?!Το Πεκίνο μπορεί να είναι τεχνικά έτοιμο να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς, οι άνθρωποι όμως είναι τελείως απροετοίμαστοι. Νομίζω πως οι τουρίστες θα πάθουν την πλάκα της ζωής τους, ειδικά κάτι τουρίστες τύπου «αμερικανάκια» που δε μπορούν να διανοηθούν πώς κάποιος γίνεται να μη μιλάει τη γλώσσα τους. Μπορείτε να φανταστείτε μια πόλη να διοργανώνει Ολυμπιακούς και σε όλα τα τουριστικά σημεία, να μην μπορεί κανείς να περπατήσει ανενόχλητος από εκατοντάδες μικροπωλητές που πωλούν μαϊμού-αναμνηστικά με την ανοχή, για να μην πω υποστήριξη των αρχών. Μια πόλη, όπου οι άνθρωποι δεν μιλούν αγγλικά, τα ταξί δεν μπορούν να διαβάσουν χάρτες και λατινικούς χαρακτήρες, το μετρό έχει 3 μικρές γραμμές, δεν έχει εκδοτήρια εισιτηρίων και τα εισιτήρια ακυρώνονται με το χέρι από έναν (!) υπάλληλο στη στάση που είναι στην πλατεία Τιεν Αν Μεν!!!Βέβαια, οι Κινέζοι προοδεύουν με γοργούς ρυθμούς, αλλά πραγματικά είμαι περίεργη πώς θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τόσο γρήγορα τα εκατομμύρια του κόσμου που θα έρθουν σε επαφή με τον ανυποψίαστο τουρίστα.
Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται σα θάψιμο, αλλά εν τέλει αυτό είναι που κάνει την Κίνα τόσο διαφορετικό προορισμό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι εγώ δεν ήμουν και ποτέ ιδιαίτερα υπομονετικός άνθρωπος, οπότε και δεν μπορώ να ακούω τους Κινέζους να λένε συνέχεια “We are ready!” και πράσινα άλογα.
Περισσότερα, πιο τουριστικά, για το Πεκίνο θα γράψω μέσα στη βδομάδα πιθανόν. Επιστροφή στη Σαγκάη με το βραδινό τρένο, όπου στις 08.00 το πρωί πέσαμε πάνω σε μια εκατοστή ηλικιωμένων Κινέζων να χορεύουν ευρωπαϊκούς και latin χορούς στους ήχους κινεζικής μουσικής στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, και μέσα στην παγωνιά! Το αποκρύφωμα ήταν μια τρελλέγκω κυρία που ντυμένη με ροζ μπλουζάκι, φουστάκι και τακούνια έδινε ρεσιτάλ, χορεύοντας μόνη.Δοκιμάσαμε και εμείς την τύχη μας με τον Pierre, να χορέψουμε ένα βαλς και ξαφνικά γίναμε θέαμα. Βέβαια, η κυρία αισθάνθηκε την κυριαρχία της να απειλείται και άρχισε να κουνιέται ακόμα πιο αστεία!Στο τέλος, ήρθε και μας μίλησε ένας 70χρονος με τη συνοδό του, ο οποίος μιλούσε πολύ καλά αγγλικά και μας είπε πως εδώ και 10 χρόνια, έρχονται κάθε πρωί για 2 ώρες και χορεύουν γιατί κάνει καλό στην καρδιά!
Η κυρία με τα ροζ εν δράση. Δυστυχώς τα βίντεο δεν ανεβαίνουν. Θα είχε πλάκα να βλέπατε εμένα και τον Pierre να χορεύοθμε βαλς και την κυρία από πίσω να προσπαθεί να κουνηθεί ακόμα πιο πολύ για να εντυπωσιάσει τα πλήθη!
Αυτές ήταν, συνοπτικά κάποιες ενδεικτικές φάσεις από το οδοιπορικό μας στην Κίνα. Κράτησα για το τέλος μια φάση που αφορά το Σίμη και ξέρω πως θα τη χαρεί! Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς και ο Σίμης γνωρίζει το φίλο μου τον Thomas, το μόνο πραγματικό Κινέζο φίλο μας. Ο Thomas του λέει ότι έχει ακούσει για τους Έλληνες και για τους Ολυμπιακούς και ότι θαυμάζει τους Σπαρτιάτες και που ήταν πολύ πειθαρχημένοι και γυμνασμένοι, όπως είδε και στην ταινία 300. Και απαντά, ο Σίμης σηκώνοντας την μπλούζα και δείχνοντας το αποτέλεσμα χρόνιων κρασοκατανύξεων “Yes, I know…This is Sparta!”. Περιττό να πω, ότι ο Thomas ακόμα γελάει, λέει το αστείο του Σίμη σε όλους και μου λέει να σου πω χαιρετίσματα Σίμη!Έγραψες ιστορία...Me and Thomas celebrating new year. Thomas is our Hangzhounese angel and a very fun friend!